برای بسیاری از افراد کلمهی رباتیک به تنهایی یادآور تصاویر بزرگنمایی شدهای از رباتهای جذاب و با قابلیتهای فراوان مثل فیلم ترمیناتور، انیمیشن وال-ای و تجهیزات فوق پیشرفته در فیلم مرد آهنی … است. اما متاسفانه همچنان به این میزان پیشرفت در این زمینه نرسیدهایم. پس بیایید در ابتدا نگاهی واقعگرایانه به کلمهی رباتیک و ربات داشته باشیم. کلمهی Robot ریشهی اسلاو دارد و به معنی “کار اجباری” است.
ربات به ماشینی گفته میشود که میتواند به منظورانجام کاری خاص به صورت خودکار، برنامهریزی شود. بنابراین اصل تعریف رباتیک بر خودکارسازی فعالیتها تمرکز دارد و تلاش آن افزایش سطح این خودکارسازی است. سطوح مختلف این خودکارسازی را در مثالهای مختلف میتوان دید. از انجام کارهای پیشپا افتاده بدون نیاز به هیچ هوشی گرفته تا وسایلی هوشمند با استفادههای روزمره مانند جاروبرقیهای رباتیک. اما اساس و پایهی تولید این تجهیزات اشتراکات بسیار زیادی باهم دارند. به گونهای که با یادگیری اصول و مبانی رباتیک، شروع و تمرین مهارتهای مورد نیاز بعد از مدتی تفکر و خلاقیت شما است که میتواند باعث ایجاد نمونههای جدید از رباتهای مختلف شود.
بیایید نگاهی به تعریف رباتیک، بهترین موسسه آموزش رباتیک در تهران و به طور کلی آموزش رباتیک در تهران بیاندازیم.
در ابتدا باید بدانید که میتوان رباتیک را به دو بخش نرمافزار و سخت افزار تقسیم کرد.
قسمت سختافزاری و یا مکانیکی همان تجهیزات و قطعاتی است که باید در کنار یکدیگر قرار گیرند و ربات شما را درست کنند. بنابراین در این قسمت باید تلاش کنید بعد فنی و خلاقیت خود را افزایش دهید. بدانید چطور میتوان قطعات را کنار هم قرار داد و خالق یک وسیلهی جدید بود. این جنبه از خلاقیت وجودی از همان دوران کودکی رشد میکند. بهعنوان نمونهای بسیار ساده از این تکامل میتوان به لگوها اشاره کرد و یا نمونههایی از آدمآهنیها، هواپیماها و … که به عنوان نوعی پازل به توسعهی این جنبهی شخصیتی کمک میکنند.
در این مرحله باید با تجهیزاتی مانند مدارهای الکتریکی، خازن و مقاومت، ترانزیستورها، انواع سنسورها و … و نحوهی عملکرد آنها آشنا شوید. این همان بخشی است که حرکت (کار) ربات طبق آن تنظیم میشود. به عنوان مثال براساس اینکه ربات شما قرار است چه کاری را انجام دهد، سنسورهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. این سنسورها مانند حواس انسانها عمل میکنند و اطلاعات محیط را جمعآوری میکنند. در نتیجه اطلاعات آنها به عنوان ورودی در نظر گرفته میشود.
برای آموزش رباتیک باید بدانید که بعد از جمعآوری اطلاعات مختلف از محیط قرار است چه کاری با آنها انجام شود؟ و این یعنی تجزیه و تحلیل اطلاعات ورودی. در این بخش، قسمت نرمافزاری به کمک ما میآید. در ابتدا شما باید بتوانید اطلاعات ورودی را به گونهای جمعآوری کنید که قابلیت تحلیل توسط برنامههای مختلف را داشته باشند. سپس این اطلاعات به کمک زبانهای برنامهنویسی مختلف مانند پایتون تحلیل و بر اساس آنچه شما برنامهنویسی کردهاید خروجی را تولید میکند. به عنوان مثال اگر سنسور ورودی شما موقعیت مکانی ربات را مشخص میکند، خروجی میتواند حرکت به سمت موقعیت مکانی مطلوب باشد و ارتباط بین این ورودی و خروجی توسط برنامهی ربات و پردازندههای کنترلی مشخص میشود.
همانطور که به آن اشاره کردیم پردازش اطلاعات و دستورهای کنترلی بخشی است که یک وسیله را واقعا به یک ربات تبدیل میکند. و این کار به کمک برنامهنویسی انجام میشود. زبانهای برنامه نویسی استفاده شده در زمینهی رباتیک معمولا زبانهای زیر هستند:
حال که از زبانهای برنامه نویسی صحبت کردیم بیایید نگاهی هم به میکروکنترلرها بیاندازیم. میکروکنترلرها تجهیزاتی کوچک هستند که مانند یک کامپیوتر عمل میکنند و قابلیت برنامهنویسی دارند. در واقع مغز ربات شما این میکروکنترلر است. با توجه به نوع میکروکنترلری که انتخاب میکنید، باید زبان برنامهنویسی مختص به آن را انتخاب کنید. و درنهایت برای برنامهنویسی این میکروکنترلر باید آن را به یک کامپیوتر متصل کنید.
علم رباتیک بدون اغراق روز به روز درحال توسعه و پیشرفت است، علاوه بر این این علم در زمینههای مختلف وارد شدهاست. اگر نگاهی کوتاه به دنیای رباتیک بیاندازید خواهید دید که وسعت این علم از رباتهای جراح در زمینهی پزشکی که دقت و حساسیت بسیار بالایی دارند تا رباتهای اسباب بازی که صرفا جهت سرگرمی تولید میشوند ادامه دارد. بنابراین یادگیری این علم به صورت جامع قابل دسترس است و قسمت خوب ماجرا این است که با آموزش رباتیک در سطحهای کوچک هم میتوانید وارد این دنیای جذاب شوید.
نکتهی جذابتر این است که جامعه به سمت استفادهی بیشتر و بیشتر از این رباتهاست بنابراین آموزش رباتیک میتواند مسیر جدیدی در زمینهی کاری و آیندهی شغلی ایجاد کند. حساسیت تجهیزات رباتیک در صنعتهای مختلف یک نیاز قابل توجه به مسئلهی ساخت، نگهداری و تعمیرات این تجهیزات ایجاد میکند که خود به تنهایی یک زمینهی وسیع و قابل توجه در بررسی آیندهی شغلی است. بیایید نگاهی به برخی زمینههای مختلفی که رباتیک در آنها مورد استفاده قرار میگیرد بیاندازیم:
ربات مجموعهای از بخشهای سختافزاری و نرمافزاری است. بنابراین در ابتدا بهتر است یک درک کلی از مبانی الکترونیک مانند شناخت تجهیزات ساده مثل خازن، مقاومت، ترانزیستور و… داشته باشیم. همچنین با زبانهای برنامهنویسی مانند جاوا، پایتون و یا سی پلاس پلاس که معمولا در رباتیک استفاده میشوند، آشنا میشویم.
از کیتهای آمادهی رباتیک شروع کرده و با بخشهای مختلف ربات و نحوهی همکاری آنها باهم شناخت پیدا میکنیم.
ما در سینا رباتیک اصول آموزش رباتیک را به صورت مقدماتی و پیشرفته به شما آموزش میدهیم. با یادگیری این اصول و تمرین(بدون شک تمرین بخش اساسی یادگیریه!) میتوانید تفکر خلاق خود را بهبود دهید، برنامهنویسی را یادبگیرید، مهارتهای طراحی و حل مسائل چند جانبه را تقویت کنید که در نهایت بتوانید به صورت مجزا یک ربات بسازید.
آموزش رباتیک نیازمند یادگیری مبانی اولیه، توسعهی آنها، افزودن خلاقیت، آموزش مهارتهای طراحی و در نهایت تمرین و پشتکار است. این زمینه میتواند در کودکان باعث افزایش هوش و جنبههای تصمیمگیری و خلاقیت شود و برای نوجوانان پلی به سوی آیندهای درخشان است.
اگر بدنبال آموزش رباتیک در تهران هستید، با ما در سینا رباتیک همراه باشید تا به بروزترین آموزشهای این رشته برای نیازهای مختلف و سنین متفاوت (با مدرک تخصصی) دسترسی داشته باشید. البته باید تاکید کنیم که از هر نقطه ایران میتوانید در آموزش آنلاین رباتیک ما شرکت کنید.